Nie wolno jeść tych serów. Są skażone groźną bakterią. Można zachorować na listeriozę

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Cahills Farm Cheeses wycofaniu kilku partii serów ze względu na możliwą obecność Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

--- Czytaj dalej pod reklamą ---

Producenci: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC

Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie

Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021

Nazwy wycofanych produktów:

Irish cheddar with Irish Porter,

Original Irish Whiskey,

Red Wine,

Original Irish Cream Liqueur,

Wild Blueberries & Vodka

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania przedmiotowych partii ww. produktów.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności.