Przed Świętami Bożego Narodzenia dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty w, których sprzedawane są karpie. Wspólnie sprawdzają w jakich warunkach są przetrzymywane oraz , czy pochodzą z legalnego źródła
Zgodnie z tradycją na stole nie może zabraknąć karpia. Dlatego przed Świętami Bożego Narodzenia znacząco wzrasta ich sprzedaż. Ważne, by ryby oferowane do sprzedaży pochodziły z legalnego źródła, a sprzedaż żywego karpia odbywała się zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt.
Dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży na terenie powiatu.
Żary. Policja kontroluje stanowiska z karpiami
Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
woda -czysta, natleniona lub napowietrzana, wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
zagęszczenie – maksymalne zagęszczenie wody to 1kg masy ryby/l wody,
optymalna temp. wody 4 – 6 ºC max 10 ºC,
ryby bez widocznych uszkodzeń,
ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.