Muzeum Etnograficzne w Ochli w niedzielę, 18 lipca, w godz. 11.00-16.00 zaprasza na imprezę „Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. A w programie regionalne wina, wyroby z dziczyzny oraz specjały z gospodarstw agroturystycznych.
W poszczególnych zagrodach poznamy potrawy związanymi z dziedzictwem kulturowym mieszkańców regionu lubuskiego. Strawy zostaną przygotowane w zabytkowych piecach.
Nie zabraknie na kiermaszu rękodzieła ludowego i artystycznego oraz występów zespołów folklorystycznych.
Bilet wstępu – 8 zł
W programie imprezy:
Scena
11.00 – Rozpoczęcie imprezy, powitanie gości
11.10-11.40 – występ Zespołu „DeLuxe”
12.00 – Rozpoczęcie konkursu grillowego
12.00-12.30 -występ Zespołu „Drewno”
13.00-13.40 – występ Zespołu „Modry Len”
14.00-14.30 -występ Zespołu „Marzenie”
14.30 – Zakończenie konkursu grillowego, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród
15.00-16.00 – występ Zespołu „Bajer”
16.00 – Zakończenie imprezy
Między występami zespołów zaplanowano konkursy i prezentacje wystawców.
W plenerze:
11.00- 16.00 – warsztaty pierogowe Grażyny Dereń – kuchnia w chacie z Królowa
11.30,13.30 – warsztaty piernikowe Ewy Kiszowara – sala ekspozycyjna w Leśniczówce
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty rzeźbienia w warzywach Hanny Najdowskiej – chata z Zajączka
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – „Zabawy z mąką i solą” warsztaty z masy solnej – zagroda z Krobielewa
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty tworzenia mieszanek chlebowych Marty Pohrebny – izba w chacie z Królowa
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 – warsztaty wyplatania z wikliny papierowej- zagroda z Marcinowa
11.00 – 16.00 – wypiek chleba w piecu chlebowym- zagroda z Mariankowa
11.00 – 16.00 – przetwórstwo ziarna – zagroda z Mariankowa
12.00, 14.00 – degustacja parowanych ziemniaków – zagroda z Mariankowa
11.30, 13.30 – ubijanie masła- zagroda z Mariankowa
11.00-16.00 – zaułek myśliwski- degustacja potraw z dziczyzny- plac przy wieży winiarskiej
11.00- 16.00 – wypiek i degustacja racuchów – chata z Pszczewa
11.00-16.00 – wypiek podpłomyków – zagroda z Mariankowa
11.00-16.00 – „Warsztaty z potraw jarskich” / degustacja potraw z kociołka – Mateusz Gruszka – zagroda z Mariankowa
12.00-14.30 – II edycja Konkursu grillowania – zagroda z Mariankowa
11.00 -15.00 – Konkurs na:
1) Najpiękniejsze stoisko,
2) Barwną osobowość,
3) Najciekawszy produkt imprezy