Chodzi dokładnie o partię słodyczy wyprodukowaną w zakładzie w Belgii. Powodem jest powiązanie z ogniskiem zatruć przez bakterię salmonelli.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania wyprodukowanych przez belgijski zakład firmy Ferrero produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą.
Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
Wycofane produkty
Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g
Kinder Niespodzianka Maxi 100g
Kinder Maxi MIX z maskotką 133g
Kinder Mini EGGS 100g
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem GIS. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.