Kontrole w barach i restauracjach w turystycznych miejscowościach. Ponad połowa okazała się nieuczciwa wobec klientów

W związku z rozpoczynającym się okresem turystycznym, Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów.

  • Inspekcja Handlowa skontrolowała 58 różnych lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce.
  • Inspektorzy odwiedzili bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy, stacje paliw w 13 województwach.
  • W ponad połowie lokali stwierdzono nieprawidłowości.

Do 10 czerwca skontrolowano 58 placówek gastronomicznych. Aż w 33 odnotowano następujące nieprawidłowości:

--- Czytaj dalej pod reklamą ---

nierzetelna obsługa konsumentów (10 placówek), polegająca na:

  • zaniżonej pojemności napojów alkoholowych (a w konsekwencji pobranie wyższej należności – od 0,70 zł do 13,20 zł) – 3 placówki,
  • zaniżonej wadze oferowanych potraw (a w konsekwencji pobranie wyższej należności – od 1,03 zł do 5,40 zł) – 3 placówki,
  • użyciu do przygotowania dania innego składnika, niż wymieniony w menu (ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli, ser „Fawita” w miejsce sera „Feta”, krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany) – 3 placówki,
  • doliczeniu do rachunku opakowania do produktu, którego konsument faktycznie nie otrzymał (1 placówka);

nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen (20 placówek), w tym:

  • w menu nie określono ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży, do których odnosi się cena – nieprawidłowość dotyczyła 705 potraw i napojów oferowanych w 15 placówkach
  • przy 11 rodzajach towarów w opakowaniach jednostkowych (napoje bezalkoholowe, artykuły mleczarskie) nie uwidoczniono informacji dot. cen (2 placówki),
  • nie uwidoczniono cen jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych (72 napojów) oraz ilości potraw sprzedawanych na sztuki (52 potrawy) – 5 placówek.

W 16 zakładach gastronomicznych przedsiębiorcy posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. „wagi domowe” niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.