W Skansenie w Ochli zjemy lubuskie specjały z dziczyzny i popijemy regionalnym winem

Muzeum Etnograficzne w Ochli w niedzielę, 18 lipca, w godz. 11.00-16.00 zaprasza na imprezę „Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. A w programie regionalne wina, wyroby z dziczyzny oraz specjały z gospodarstw agroturystycznych.

W poszczególnych zagrodach poznamy potrawy związanymi z dziedzictwem kulturowym mieszkańców regionu lubuskiego. Strawy zostaną przygotowane w zabytkowych piecach.

--- Czytaj dalej pod reklamą ---

Nie zabraknie na kiermaszu rękodzieła ludowego i artystycznego oraz występów zespołów folklorystycznych.

Bilet wstępu – 8 zł

W programie imprezy:

Scena

11.00 – Rozpoczęcie imprezy, powitanie gości

11.10-11.40 – występ Zespołu „DeLuxe”

12.00 – Rozpoczęcie konkursu grillowego

12.00-12.30 -występ Zespołu „Drewno”

13.00-13.40 – występ Zespołu „Modry Len”

14.00-14.30 -występ Zespołu „Marzenie”

14.30 – Zakończenie konkursu grillowego, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród

15.00-16.00 – występ Zespołu „Bajer”

16.00 – Zakończenie imprezy

Między występami zespołów zaplanowano konkursy i prezentacje wystawców.

W plenerze:

11.00- 16.00 –  warsztaty pierogowe Grażyny Dereń – kuchnia w chacie z Królowa

11.30,13.30  – warsztaty piernikowe Ewy Kiszowara –  sala ekspozycyjna w Leśniczówce

11.00,  12.00, 13.00,  14.00,  15.00  – warsztaty rzeźbienia w warzywach Hanny Najdowskiej – chata z Zajączka

11.00,  12.00,  13.00,  14.00,  15.00 – „Zabawy z mąką i solą” warsztaty z masy solnej – zagroda z Krobielewa

11.00,  12.00,   13.00,   14.00, 15.00 –   warsztaty  tworzenia mieszanek chlebowych Marty Pohrebny – izba w chacie z Królowa

11.00, 12.00,  13.00,  14.00,  15.00 –  warsztaty wyplatania z wikliny papierowej- zagroda z Marcinowa

11.00 – 16.00  –  wypiek chleba w piecu chlebowym-  zagroda z Mariankowa

11.00 – 16.00 –  przetwórstwo ziarna – zagroda z Mariankowa

12.00, 14.00 –   degustacja parowanych ziemniaków – zagroda z Mariankowa

11.30, 13.30 –  ubijanie masła- zagroda z Mariankowa

11.00-16.00 –   zaułek myśliwski- degustacja potraw z dziczyzny- plac przy wieży winiarskiej

11.00- 16.00 – wypiek i degustacja racuchów – chata z Pszczewa

11.00-16.00  –  wypiek podpłomyków – zagroda z Mariankowa

11.00-16.00 –  „Warsztaty z potraw jarskich” / degustacja potraw z kociołka – Mateusz Gruszka – zagroda z Mariankowa

12.00-14.30  – II edycja Konkursu grillowania  –  zagroda z Mariankowa

11.00 -15.00 – Konkurs na:

1) Najpiękniejsze stoisko,

2) Barwną osobowość,

3) Najciekawszy produkt imprezy