Zamknięty Mc’Donalds. Powód to koronawirus

O zamkniętej restauracji Mc’Donalds na MOP Chociszewo w niedzielę, 26 lipca, poinformowali nas czytelnicy jadący autostradą A2. Powodem zamknięcia jest koronawirus.

Z nowych informacji wynika, że zakażona koronaworiusem miała być pracownica restauracji. Z tego powodu cała załoga trafiła na kwarantannę.

--- Czytaj dalej pod reklamą ---

Wcześniej nieoficjalnie informowano, że w restauracji na MOP Chociszewo miało dojść do zasłabnięcia klienta. Na miejsce została wezwana karetka pogotowia ratunkowego. Klient został przewieziony do szpitala. Po wykonaniu badań szpital poinformował o tym, że osoba jest zarażona koronawirusem i restauracja została zamknięta.

Stanowisko Mc’Donalds

W dniu 25 lipca pracownik restauracji McDonald’s MOP Chociszewo (Chociszewo 101A, Brójce) poinformował przełożonych o pozytywnym wyniku badania na obecność koronawirusa. Decyzją stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pozostali pracownicy, którzy mieli z nim kontakt w restauracji zostali poddani kwarantannie. Dotyczy to łącznie 38 osób. Zakażony pracownik czuje się dobrze i znajduje się pod nadzorem służb medycznych. Pozostajemy z nim w kontakcie, jesteśmy gotowi udzielić mu wszelkiej niezbędnej pomocy.

Dodatkowo, zgodnie z wewnętrznymi wytycznymi, restauracja została zamknięta oraz poddana kompleksowej dezynfekcji przez firmę zewnętrzną. Po otrzymaniu informacji z Sanepidu o braku przeciwwskazań, restauracja została ponownie otwarta przy udziale załogi, która nie miała kontraktu z osobą zakażoną. Ze względu na ograniczony skład zespołu aktualnie restauracja prowadzi sprzedaż poprzez opcję McDrive przy zachowaniu bezdotykowego procesu obsługi.

Pragniemy zapewnić, że od zawsze wysokie standardy bezpieczeństwa i higieny McDonald’s były i są przestrzegane z najwyższą starannością. Restrykcyjne procedury mycia oraz dezynfekcji są standardem systemu McDonald’s. W ostatnich tygodniach, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszych gości oraz pracowników na bieżąco monitorujemy sytuację dotyczącą rozprzestrzeniania się wirusa, a także identyfikujemy potencjalne zagrożenia. Wszyscy pracownicy mający kontakt z gośćmi stosują środki ochrony osobistej (maseczki lub przyłbice oraz rękawiczki). Współpracujemy z odpowiednimi organami oraz jesteśmy przygotowani do podjęcia dalszych niezbędnych działań.